Poleska kijavica

Polenska kijavica  ili kako se još naziva alergijski rinitis je zapaljenje sluzokože nosa i grla. Izazvana je najčešće polenima trave, korova, od kojih je najagresivniji korov AMBROZIJA, kao i poleni razlicitog drveća - najčešće polen BREZE. Simptomi se obično javljaju već početkom proleća i kod velikog broja pacijenata traju do kasne jeseni. Pacijenti osećaju svrab u nosu, nemogućnost disanja kroz nos, slivanje niz ždrelo, kijanje u seriji i osećaju se bolesno.

Alergijskim testiranjem možete utvrditi na koje alergene reagujete i njihovom eliminacijom ili minimalnim kontaktom, izbeći nevolje koje donosi proleće.

Polen je naziv za fini prah koji proizvode biljke. Polen trave je najčešći izazivač i utiče na ljude svake godine u periodu maj – jul kao i polen drveća, koji se javlja od marta do maja meseca. Osobe mogu biti alergične i na polen korova (uključujući koprive i zelje).  Takođe, polen biljke ambrozije može izazvati veoma jake alergijske reakcije (cveta od sredine jula do prvih mrazeva).

Simptomi polenske kijavice se javljaju ubrzo nakon kontakta sa alergenom. To su: svrab u nosu, često kijanje, zapušen nos i česta sekrecija iz nosa, nadražene, crvene i suzne oči, slivanje providnog i vodenastog sekreta iz nosa u grlo, vrlo često sa osećajem težine u predelu sinusa. Za razliku od prehlade polenska kijavica nije uzrokovana virusom. Kod pojedinih osoba glavobolje su čest pratilac alergijskih kijavica. Bolest počinje naglo, a tegobe obično traju nekoliko nedelja. Ponekad se javlja povišena temperatura, loše opšte stanje i umor što može da umanji radnu sposobnost ili oteža učenje kod dece.

Polenska kijavica spada u akutni oblik alergije i javlja se sezonski, samo u određeno doba godine, svake godine. Međutim, od osoba koje pate od sezonskog alergijskog rinitisa a koje nam dolaze na lečenje, veoma često čujemo da im intenzitet simptoma bolesti nije isti svake godine. Ovo se događa iz razloga što naš imunitet nije isti svake godine. Što je imunitet bolji, simptomi alergije su slabiji. Iz tog razloga je jačanje imuniteta, između ostalog, sastavni deo naših terapija u lečenju polenske kijavice. 

Pored toga u vazduhu ne lete samo čestice polena. S početkom proleća smenjuju se kišni i sunčani dani. Te vremenske prilike pogoduju razvoju plesnih gljivica (buđi) koje rastu u unutrašnjim prostorijama (kupatilo, podrum, suturen), zatim u zemlji u kojoj se gaji cveće i napolju (u baštenskom i šumskom zemljištu, parkovima, fasadama zgrada i slično). Neke on njih šire svoje spore tokom cele godine dok su druge aktivnije u određeno doba godine. Pojedine gljivice mogu otpustiti i do 20 miliona spora u minuti, što je nekoliko puta mnogobrojnije od polena u vazduhu. Gljivice imaju visok afinitet ka sluzokoži bronihija a daju i siptome hronične zapušenosti nosa bez sekrecije, što ukazuje na alergijski otok nosne sluzokože.

U našoj ordinaciji testiranjem na nutritivne i inhalatorne alergene možete saznati koji od njih su odgovorni za nastajanje vaših simptoma polenske kijavice. Zatim terapijama desenzibilizacije na određeni alergen, detoksikacijom organizma i podizanjem imuniteta možete delimično ili u potpunosti eliminisati navedene simptome.