Astma

Astma je hronična zapaljenska bolest disajnih puteva koja se ispoljava kao dugotrajan suv kašalj sa epizodama otežanog disanja ili osećaja gušenja. Poteškoće se se posebno javljaju tokom jutra ili noći ili pri povećanom naporu. Simptomi se mogu smirivati spontano ili uz upotrebu adekvatnih lekova.

Sklonost ka astmi se nasleđuje ali na nju mogu uticati brojni faktori rizika iz spoljašnje sredine GRINJE; PRAŠINA, SMOG, ŽIVOTINJSKA DLAKA kao i alergeni iz HRANE.

Glavni faktor rizika za nastanak astme jeste osetljivost na respiratorne alergene tj. supstance spoljne sredine, kao što su kućna prašina, grinje, poleni trava, korov, drveće, buđ, smog, životinjske dlake ili duvan, kao I alergeni iz hrane.

Simptomi astme se mogu ispoljiti u različitim životnim dobima i okolnostima. Osobe kod kojih se simptomi astme jave u najranijem detinjstvu imaju naslednu predispoziciju za nastanak bronhijalne astme, ili su često izloženi infekcijama. Takođe, neke osobe mogu ispoljiti astmatične napade na napor ili pak na uzimanje aspirinskih preparata.

Tipovi astme su:

  • Alergijska astma
  • Nealergijska astma (u čijoj osnovi može da bude infekcija)
  • Aspirinska astma
  • Astma na napor
  • Profesionalna astma

Pušenje pogoršava stanje kod obolelih od alergijske astme, jer menja strukturu bronhijalnog stabla i pogoršava preosetljivost i zapaljenje. Kod osoba alergičnih na duvan, pogoršava alergijsku reakciju.

Napad astme može da izazove izloženost alergenima (cvetanje ambrozije, izloženost grinjama…), stres, infekcija, napor, uzimanje određenih lekova, promene vremena, izloženost aerozagađenju.

Nasleđuje se sklonost ka bronhijalnoj astmi. Ako je jedan od roditelja alergičan na tzv. inhalacione alergene, postoji verovatnoća od 30 – 50% da dete oboli od bronhijalne astme. Ako su oba roditelja alergični, deca oboljevaju od bronhijalne astme sa verovatnoćom od 80%.

U našoj ordinaciji alergijskim testiranjem možete utvrditi osnovne alergene na koje negativno reagujete. Izbegavanjem izazivača uz preporučene mere zaštite, desenzibilizacijom na alergene, detoksikacijom organizma, podizanjem opšte odbrambene sposobnosti stanje vam se može izuzetno stabilisati i poboljšati, što će direktno uticati na podizanje kvaliteta života.