Mladeži

Mladeži  su uglavnom bezazlene izrasline, okruglastog oblika koje se mogu pojaviti na bilo kom delu tela. Mogu biti urođeni ili stečeni tokom života pod različitim uticajima. Ove benigne izrasline su tamnije boje od ostatka kože. Nekada su u nivou kože, pločasti, nekad blago uzdignuti ili na peteljci, meke i glatke ili tvrde i hrapave površine, sa bojom od svetlo kestenjaste do tamno braon. Mladeži su karakteristični za sve ljude i za sve uzraste, mogu biti različitih veličina, a posle tridesete godine, čovek će imati u proseku između deset i četrdeset mladeža na svom telu. Za rizične mladeže se uvek preporučuje da se uklone preventivno radi sprečavanja, eventualnog nastajanja MALIGNOG MELANOMA.

Zašto nastaju mladeži

Boju naše kože određuju melanocitne ćelije u koži koje proizvode pigment. Rad ovih ćelija nas prirodno štiti od prekomernog oštećenja kože od sunčevog UV zračenja. Ukoliko iz nekog razloga dođe do grupisanja i rasta melanocitnih ćelija na jednom mestu u koži, to rezultira tamnjenjem tog dela kože, tj. nastankom mladeža.

Rizični mladeži

Iako su mladeži dobroćudne izrasline, može se desiti da neki od njih sadrže kancerogene ćelije. Ovakve promene se uglavnom ne mogu videti golim okom, međutim ako vas vaš mladež svrbi, crveni se, boli, menja boju obavezno ga PREGLEDAJTE kod dermatologa.

Dermoskopija

Prilikom pregleda koristi se dermoskopija kao vid dijagnostičke metode.  Ovom metodom se zapažaju najranije i običnim pregledom nevidljive promene mladeža koje se dešavaju duboko u koži.

U koliko se dermoskopijom utvrdi da je mladež rizičan, u tom slučaju ga je potrebno ukloniti.

Mladeži koji se nalaze na mestima gde su trenje i iritacija pojačani (stopala, nausnice, brada, deo tela oko pojasa itd.) uklanjaju se preventivno, da ne bi došlo do njihovog povređivanja.