Gastritis

Gastritis  je zapaljenje želudačne sluzokože.

Faktori koji izazivaju gastritis

Dva najčešća faktora koja dovode do pojave gastritisa su infekcija sa Helikobakterijom i uzimanje takozvanih nesteroidnih, antireumatskih i protivupalnih lekova u koje spadaju Brufen, Diklofenak, i njima slični lekovi.

 Ostali faktori koji dovode do gastritisa su:

  • pušenje
  • način ishrane
  • stres
  • genetska predispozicija

Gastritis može biti akutni (infekcije bakterijama i mikobakterijama, virusni, parazitarni, gljivični, sifilistički, flegmonozni) i hronični (autoimuni, vezan za hroničnu infekciju sa Helikobakterijom, neodredjenog uzroka, granulomatozni itd.)

Simptomi gastritisa

Najčešći simptomi su osećaj žarenja i bola u predelu želuca.Čest pratilac su mučnina, gađenje, povraćanje, kao i gubitak težine. Nekada se sluzokoža hroničnom, dugotrajnom, upalom toliko ošteti da može doći do krvarenja u želucu.Tada pacijent povraća sadržaj koji se upoređuje sa talogom od kafe.

Propratni simptomi mogu biti ubrzan rad srca (tahikardija) kao i nizak pritisak (hipotenzija) koji može biti i posledica dehidratacije zbog učestalog povraćanja.

Gastritis zahteva od pacijenta da se hrani umereno, da jede malo i često. Ishranom kod gastritisa treba pružiti priliku sluznici želuca da se oporavi i regeneriše.Taj proces je dugotrajan i treba biti uporan i disciplinovan.

U našoj ordinaciji možete utvrditi koje namirnice vam ne odgovaraju a možda ih redovno unosite putem hrane i dobiti  savet kako na najbolji način da rasporedite i unosite namirnice koje vam mogu pomoći u saniranju gastritisa.