NAJBEZBEDNIJE BAŠTENSKO CVEĆE  ZA LJUDE KOJI IMAJU POLENSKU ALERGIJU

Proleće je lepo ali ljudima koji imaju polensku alergiju može doneti mnogo nevolja i dovesti do toga da počnu da mrze i proleće i cveće.

Polenske alergije izazivaju: svrab i suzenje očiju, svrab i curenje iz nosa, svrab u grlu, kijanje u seriji (više od deset puta za redom), malaksalost i osećaj kao da ste prehladjeni. Kod komplikacija može doći i do otežanog disanja, stezanja u grudima i osećaja gušenja.

Treba znati da mnoge baštenske biljke i cveća, na koje bi smo odmah posumnjali da će izazvati alergiju zbog njihovog  izgleda i mirisa, nisu okidači za polensku kijavicu.

Ruže, ljiljani i kamelije spadaju u takvo cveće pa se pacijentima sa polenskom alergijom, koji žele da gaje cveće savetuju te vrste. Njihov polen se ne prenosi vetrom kroz vazduh,  što zbog gustine latica, što zbog strukture polena, kome nije potrebno mnogo vetra da bi došlo do oprašivanja. 

Treba znati i da cveće kao zumbul, jorgovan i jasmin takodje nemaju alergogeni potencijal, ali zbog svog jakog mirisa mogu izazivati mučninu i glavobolju. Zato je savet da se ove biljke ne drže u zatvorenom prostoru već da se u njima uživa u baštama ili na otvorenom.